Hur ett mikroskop fungerar och vad det används till

Hur ett mikroskop fungerar och vad det används till

Mikroskopet är en av de viktigaste delarna av laboratorieutrustningen. Det gör det möjligt för oss att se saker som är för små för att ses med blotta ögat. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur ett mikroskop fungerar och vad det används till.

Hur ett mikroskop fungerar

Ett mikroskop är ett instrument som förstorar föremål. Det finns två huvudtyper av mikroskop: optiska mikroskop och elektronmikroskop.

Optiska mikroskop fungerar genom att använda linser för att förstora föremål. Linserna böjer ljusstrålarna som passerar genom dem och detta får föremålet att verka större. De första optiska mikroskopen uppfanns på 1590-talet.

Elektronmikroskop fungerar genom att använda elektronstrålar för att förstora föremål. Det första elektronmikroskopet byggdes 1931. Det kunde förstora föremål upp till 100 gånger deras verkliga storlek. I dag kan elektronmikroskop förstora föremål upp till 1 000 000 gånger deras faktiska storlek!

Vad används ett mikroskop till?

Mikroskop används för många olika ändamål. De används inom medicinen för att hjälpa till att diagnostisera sjukdomar, inom biologin för att studera celler och inom tekniken för att undersöka material.

De används också inom rättsmedicin för att undersöka bevis från brottsplatser och inom tillverkningen för att undersöka produkter för att upptäcka defekter.

Slutsats

Mikroskopet är en viktig del av laboratorieutrustningen som gör det möjligt för oss att se saker som är för små för att ses med blotta ögat. I den här artikeln har vi tittat på hur ett mikroskop fungerar och vad det används till.

Kommentarer är stängda.