Mumin – förr och nu

Mumin – förr och nu

Muminfamiljen består av den nyfikna Mumintrollet, den lugna Muminmamman och den självupptagna Muminpappan, som bor tillsammans i den vackra idyllen Mumindalen i ett högt, cylindriskt blått hus som Muminpappan byggde själv för länge sedan

Mumintrollen är fortfarande mycket populära i dag och muminprodukter är samlarobjekt som regelbundet slår rekord på auktioner runt om i världen.

Den första boken i serien, Mumintrollen och den stora översvämningen, publicerades 1945. Den följdes av ytterligare sex titlar under det följande decenniet, samt en samling noveller, som alla var skrivna av Tove Jansson och illustrerade av hennes bror Lars Jansson. Böckerna blev enormt framgångsrika, både i Finland och utomlands, och följdes upp av en radiopjäs, två teaterpjäser, en animerad tv-serie och flera filmer.

Bokens karaktärer har sedan dess figurerat i en mängd olika varor, från kläder till tallrikar och lampor, och deras image har blivit en av Finlands viktigaste kulturexportvaror.

Nu

Under de senaste åren har intresset för Mumintrollen återuppstått, vilket till stor del beror på att en ny generation fans har upptäckt böckerna (och andra verk) via sociala medier. Detta har lett till ett antal nya initiativ, bland annat en framgångsrik Kickstarter-kampanj för att finansiera en illustrerad utgåva av Den farliga resan, en serie grafiska romaner som publiceras av Drawn & Quarterly och en animerad tv-serie som produceras av Gutsy Animations.

Det publiceras också allt fler engelskspråkiga översättningar av Janssons verk, vilket gör hennes böcker tillgängliga för en ännu bredare publik. Allt detta har bidragit till att hålla Mumintrollen levande för nya generationer att njuta av.

Slutsats

Historien om familjen Mumin är tidlös. Tack vare sociala medier finns det en ny generation fans som upptäcker böckerna (och andra verk) för första gången. Detta har lett till ett antal nya initiativ, bland annat framgångsrika muminmuggarna, nya grafiska romaner och en animerad tv-serie. Janssons verk översätts också till fler språk så att de blir tillgängliga för en ännu bredare publik. Allt detta bidrar till att hålla Mumintrollen levande för nya generationer.

Kommentarer är stängda.