Att tänka på vid säsongsjobb

Att tänka på vid säsongsjobb

Att arbeta på ett säsongsjobb innebär att du bara jobbar hos ett företag under en viss säsong. Denna typ av anställning är vanlig på till exempel skidorter, nöjesparker och andra säsongsberoende arbetsplatser. Även när du har ett säsongsjobb har du vissa rättigheter och dem ska vi gå igenom idag.

Uppsägning

Ett säsongsjobb är inte en provanställning. Det betyder att arbetsgivaren inte kan säga upp dig utan anledning så vida ditt säsongsjobb inte inleds med en provanställning. Denna provanställning får som mest pågå i 8 veckor. Efter detta blir du automatiskt säsongsanställd. Dessutom måste ett säsongsjobb ha ett tydligt slutdatum så att du som anställd vet när din anställning upphör. Antingen finns det ett fast datum i kontraktet som säger när din anställning ska upphöra eller så gäller din anställning till säsongen tar slut. Om det är fallet måste arbetsgivaren meddela dig minst 14 dagar innan din uppsägning för att du ska ha tid att förbereda dig.

Företrädesrätt

Om du har varit säsongsanställd på samma arbetsplats i mer än 6 månader under de senaste två åren, eller om du jobbat på samma arbetsplats i två på varandra följande säsonger, har du företrädesrätt. Då ska du, innan din senaste säsong avslutades, ha fått ett skriftligt besked från din arbetsgivare om att du har företrädesrätt. Det enda kravet är att du måste ansöka minst två månader innan starten för nästa säsong.

RiVe juridiska byrå

Tyvärr är det vanligt att arbetsgivare inte följer dina rättigheter och tvingar dig att göra saker som du har rätt att säga nej till. Om det händer dig rekommenderar vi att du tar kontakt med RiVe juridiska byrå. De är experter på arbetsrätt och vet vad som gäller för dig som är säsongsanställd. Om det är någon som kan hjälpa dig att få rätt i din tvist med din arbetsgivare, då är det RiVe. Läs mer om RiVe och deras insatser: https://www.breakit.se/artikel/24611/rive-juridiska-byra-skraddarsyr-losningar-nar-globala-e-handelsjattar-etablerar-sig-i-sverige

Lämna ett svar