Allt du behöver veta om souvas kött

Allt du behöver veta om souvas kött

Souvas kött är en delikatess från den samiska matkulturen som blivit allt populärare runtom i landet. Denna kötträtt, som liknar en svensk kebab på många sätt, är full av smaker och dofter som kommer att få din mun att vattnas. I denna bloggpost ska vi utforska allt du behöver veta om souvas kött, från dess ursprung och historia till hur du tillagar den hemma.

Souvas kött är traditionellt tillverkat med renkött, men det kan också göras med andra typer av kött, såsom nötkött eller vilt. Uttorkat kött fås genom att racka och hänga köttet. Detta gör att köttet blir torrt och tenderar att hålla längre. Ett bra souvas kött har en unik smak, som kommer från de kryddor som används vid tillagningen. En bra variant brukar innehålla lite socker, salt, rökt paprika, mejram och kummin.

När det kommer till tillagning är det viktigt att köttet inte blir bränt utan får behålla sin smak och mörhet. Detta görs genom att använda en mycket het panna eller ånga. När du tillagar souvas kött på detta sätt höjer hög temperaturen smakens komplexitet. Smaken och doften av rökt paprika och kummin förstärks med hög värme vilket är A och O i tillagningen. Att låta köttet stekas i sin egen saft är också en viktig detalj för att den rätta konsistensen ska erhållas.

Souvas kött är perfekt för att göra egna wraps eller som fyllning i en god sallad. En god variation är att använda souvas i kombination med krispiga grönsaker, saftiga tomater och creme fraiche med lite rökt paprika i det. Trots att souvas kött är en nordlig delikatess, är det lätt att hitta ingredienser på olika svenska matbutiker. Om du inte hittar det i din butik, fråga din slaktare om han kan beställa hem det åt dig.

För att göra souvas kött hemma kan du ha köttet i frysen i några timmar innan du skär det tunt. Sedan steker du köttet i flera partier med lite olivolja, rökt paprika och kummin. När allt är klart kan du ställa in köttet i kylskåpet och förvara det där tills användning om du inte äter det direkt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att souvas kött är en underbar delikatess från den samiska matkulturen. Om du ljusnar på smaken av kummin och rökt paprika, vill smaka något nytt och vill försöka laga någonting annorlunda, är det här en rätt för dig att testa. Souvas kan vara ett perfekt tillbehör till din nästa grillfest eller bara en god snack till vardags. Så, testa souvas kött i dag förslagsvis från Swedishwild, vilka även bland annat erbjuder älgfilé.

Kommentarer är stängda.